WOF

(sponsor)

De N.O.V. heeft geen eigen rating voor zijn spelers. Nederlandse spelers zijn opgenomen in de ratinglijst van de World Othello Federation (WOF) te vinden op https://www.worldothello.org/ratings. Deze wordt bijgehouden door Fťdťration FranÁaise d’Othello (FFO). De uitslagen van alle officiŽle partijen, van minimaal 2x15 minuten, gespeeld volgens de gangbare spelregels worden naar de FFO gestuurd en in deze ranglijst opgenomen. Recentere partijen hebben een grotere wegingsfactor dan oudere partijen. Verder uitleg is te vinden in de FAQ (frequently asked questions) van de WOF op https://www.worldothello.org/ratings/faq.

Ranglijst Nederlandse Grand Prix 2024

 Plaats   Naam   21-01-'24   18-02-'24   17-03-'24   07-04-'24   26-05-'24   30-06-'24   Totaal  Beste 4 
1 (-) 0 0


Toernooien bestaan uit 7 rondes met 20 minuten speeltijd per persoon per ronde. Op elk van deze toernooien kunnen punten worden verdiend. Voor de 1e t/m 8e plaats worden respectievelijk 20, 15, 12, 10, 8, 7, 6 en 5 punten toegekend. Een ieder die vanaf de 9e plaats geŽindigd is krijgt 1 punt per winstpartij met een maximum van 4. Hierdoor blijft er voldoende differentiatie onderin de toernooiuitslag en een eerlijkere waardering tussen toernooien met meer en toernooien met minder deelnemers, terwijl voor de bovenste plaatsen elk toernooi even zwaar telt. Overige toernooien waaronder resultaten in buitenlandse EGP-toernooien tellen niet mee in de Nederlandse Grand Prix.

Indien tijdens een toernooi twee spelers evenveel winstpartijen en een gelijke Brightwell QuotiŽnt (BQ) hebben telt als tie-break het onderlinge resultaat. Wanneer dit een gelijkspel betreft of zij niet tegen elkaar gespeeld hebben, dan wordt voor beide spelers de uitslag tegen hun laagst geŽindigde tegenstander weggestreept en de BQ herberekend. De speler die nu de hoogste BQ heeft wordt hoger gerankt. Deze stap wordt herhaald totdat een beslissing is gevallen. Wanneer geen beslissing mogelijk is, delen beide spelers de punten voor de Nederlandse Grand Prix.

De totaalscore van elke speler in Nederlandse Grand Prix is het totaal van zijn of haar beste 4 resultaten (afhankelijk van aantal toernooien). Degene met de meeste punten op het einde van de Grand Prix serie is winnaar van de Nederlandse Grand Prix.

Indien twee of meer spelers een gelijk aantal punten in de Nederlandse Grand Prix hebben behaald, wordt als tie-break het vijfde beste resultaat geteld. De speler die nu meer punten heeft wordt hoger gerankt. Indien dit nog steeds gelijk is wordt het zesde en zonodig het zevende resultaat meegeteld. Wanneer dit nog steeds geen beslissing geeft wordt gekeken naar het laatste toernooi waarin minimaal ťťn van beiden heeft meegedaan.

Er zijn aparte Grand Prix voor dames, jeugd, gevorderden en beginners. De punten-toekenning is hierbij hetzelfde. Eigenlijk zijn deze ranglijsten hetzelfde als de algemene ranglijst maar dan gefilterd voor de betreffende categorie.

Jeugdspelers zijn spelers geboren op of na 1 januari 2011. Beginners zijn spelers die nog niet eerder boven de helft van het toernooi gescoord hebben, Gevorderden zijn spelers die nog geen toernooi gewonnen hebben.


Nederlands Kampioenschap

Het Nederlands Kampioenschap is het laatste toernooi in de Nederlandse Grand Prix. Na 7 rondes wordt er een finale gespeeld (best-of-1) tussen de twee hoogst geŽindigde spelers om het Nederlands Kampioenschap. De punten voor de Grand Prix worden vastgesteld voorafgaand aan de finales. De hoogst geŽindigde speler in een finale krijgt de keus tussen het kiezen van de kleur of de winst indien het spel op het bord gelijk eindigt. Dit wil zeggen dat de speler die de kleur kiest verliest bij een 32-32 uitslag.

Daarnaast worden finales gespeeld tussen de twee hoogstgeŽindigde dames en tussen de twee hoogstgeŽindigde jeugdspelers om het Nederlands Kampioenschap bij respectievelijk de Dames en de Jeugd. Indien ťťn finalist bij de bovenste twee algeheel zit is deze vanzelf Nederlands kampioen Dames of Jeugd en wordt de betreffende finale niet gespeeld. Indien twee finalisten bij de bovenste twee algeheel zitten wordt de betreffende finale niet gespeeld en is de winnaar van de hoofdfinale ook winnaar van de andere finale. Indien er minder dan twee finalisten zijn wordt de betreffende finale niet gespeeld en is er geen kampioen.


Kwalificatie Wereldkampioenschappen

Elk land mag 4 spelers naar de wereldkampioenschappen afvaardigen. Daarnaast mag een extra speler geboren op of na 1 januari 2007 meedoen. De volgorde van kwalificatie voor vier plaatsen in het nationale team is als volgt:
• Winnaar Nederlands Kampioenschap
• Winnaar Nederlandse Grand Prix
• 2e plaats Nederlandse Grand Prix
• 3e plaats Nederlandse Grand Prix
• 4e plaats Nederlandse Grand Prix etc.
Waarbij de restrictie geldt dat ten hoogste 3 spelers van hetzelfde geslacht kunnen kwalificeren conform de regelementen van de World Othello Federation. Daarmee is de hoogstgeŽindigde dame in de Nederlandse Grand Prix automatisch geplaatst tenzij het Nederlands Kampioenschap door een dame gewonnen is waardoor er al minimaal ťťn dame zeker is van plaatsing.

De volgorde van kwalificatie voor de extra plaats voor de jeugdspeler* in het nationale team is als volgt:
• Winnaar Nederlandse Jeugd Grand Prix
• Winnaar Nederlands Kampioenschap Jeugd
• 2e plaats Nederlandse Jeugd Grand Prix etc.
*Alleen geldig indien deze extra plaats voor jeugdspelers beschikbaar is.

Spelers dienen te beschikken over de Nederlandse nationaliteit of tenminste 6 maanden woonachtig zijn in Nederland voorafgaand aan de wereldkampioenschappen. Indien er nog plaatsen over zijn nadat iedereen volgens voornoemde kwalificatie het aanbod tot deelname heeft gehad en beantwoord, dan geldt daarna de ratinglijst van de WOF.


Eerdere jaren
2023
2022
2020/2021
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001